U okviru projekta „Inovativni kurikulum „Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+“ završeni su sastanci stručnog tima, njih ukupno 8, te je u suradnji sa vanjskim stručnjakom za kurikulum izrađen novi, inovativni kurikulum sa definiranim ishodima učenja za svaku godinu obrazovanja. Osim sastanaka, održane su i četiri trodnevne edukacije za 10 strukovnih nastavnika koji su uključeni u projekt, a za usvojena znanja i vještine uručeni su im certifikati. Nakon navedenih aktivnosti realizirano je studijsko putovanje u Nizozemsku za sve strukovne nastavnike i članove projektnog tima, koji su tom prilikom aktivno sudjelovali na prezentacijama novih sorti i varijeteta cvijeća, te njihovoj primjeni u cvjetnom dizajnu sa novim tehnikama aranžiranja.

Za projekt „Inovativni kurikulum „Cvjećara““ u skladu s europskim standardima kvalitete“ FLORA+ odobreno je stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.. Ukupna vrijednost projekta kojega je Agencija za razvoj Varaždinske županije - AZRA počela provoditi od 20. svibnja 2015. bila je 1.649.762,12 kuna, a projekt je trajao 12 mjeseci. Nositelj projekta je Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana, dok su partnerske škole bile SŠ Petrinja i SŠ Bedekovčina.

Glavni cilj projekta bio je potaknuti uvođenje novih, inovativnih sadržaja i metoda rada temeljenih na ishodima učenja u praktičnoj nastavi i stručnoj praksi  za zanimanje Cvjećar u skladu s europskim mehanizmima osiguranja  kvalitete. Specifični ciljevi su poboljšati kompetencije strukovnih nastavnika koji provode praktičnu nastavu i stručnu praksu u zanimanju Cvjećar i tako kompetentni moći će uvoditi inovativne, nove sadržaje i metode rada te time unaprijediti kvalitetu obrazovanja učenika cvjećara i povećati njihove kompetencije za europsko tržište rada.

Završna konferencija projekta održana je u Starom gradu Varaždin, kojoj je nazočio i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je pritom istaknuo kako će novi obrazovni kurikulum dati dodatne mogućnosti cvjećarstvu, kao i nove načine upravljanja cvjećarskim proizvodima. – Učenicima ćemo zahvaljujući ovom projektu moći ponuditi konkretne primjere kako se baviti cvjećarstvom, a osim toga o kvaliteti projekta govori i činjenica da se kroz projekt surađivalo s Nizozemcima koji su vodeća nacija kada pričamo o cvjećarskoj proizvodnji, naglasio je dožupan Kišić te dodao da cvjećarstvo može biti jedna od najprofitabilnijih grana u poljoprivredi dokazuje okolica Ludbrega, gdje je cvjećarstvo najrazvijenije.

Nizozemska je jedna od vodećih zemalja u obrazovanju učenika za zanimanje cvjećar, jedna je od vodećih u proizvodnji i primjeni cvijeća, zelenila, tehničkih pomagala i dodataka, te jedna od vodećih zemalja u inovacijama cvjetnog dizajna i floristike.

Od 18.04.-24.04.2016. realizirano je studijsko putovanje za deset nastavnika obuhvaćenih projektom. Cilj putovanja bio je povezivanje strukovnih nastavnika s europskim floristima za daljnju suradnju, edukaciju i razmjenu novih znanja iz područja floristike. Mentor nastavnicima na putovanju bio je Lucas Jansen koji je izradio detaljan plan posjeta nizozemskim proizvođačima orhideja, anturiuma, ljiljana, trajnica, jednogodišnjeg cvijeća, proizvođačima lukovica, posjetu burzi cvijeća i floristima.

U direktnom kontaktu sa proizvođačima i obilaskom njihovih proizvodnih pogona nastavnici su učili o novim metodama i tehnologiji uzgoja, te novim marketinškim pristupima prodaji rezanog cvijeća i lukovica. Nove asortimane cvijeća i cjelokupnu logistiku prodaje upoznali su na burzi cvijeća Naldwijk i Royal FloraHolland Alsmer, u vrtnim centrima, Cash and Cary dućanima za obrtnike cvjećare i modernim cvjećarnicama Asarum i Fiori u Leidenu. Obilaskom botaničkog vrta Hortus Botanicus u Leidenu nastavnici su se upoznali sa povijesnim razvojem vrta, proučavali tradicionalne i znanstvene vrijednosti biljnog materijala.

Nastavnici su tokom posjeta Keukenhofu mogli uživati u prekrasnim parternim kreacijama novih varijeteta tulipana, presličica, narcisa i ostalih lukovičastih biljaka. U sklopu ovog parka nalaze se nekoliko prezentacijskih paviljona u kojima se svaki tjedan mijenja cvjetna postava.

Vrhunac studijskog putovanje je bilo aktivno sudjelovanje u Flower paradi. Uz pomoć Lucasa Jansena i Erica Pannenborga nastavnici su aranžirali automobil koji je bio dio parade. Radili su u velikom društvu nizozemskih florista i amatera čije kreacije u toku trajanja parade vidi nekoliko tisuća ljudi. Automobil je bio označen našim logom i predstavljen publici  kao djelo hrvatskih florista nastavnika koji sudjeluju na projektu Flora+.

Mjesta koja smo poosjetili:

www.floraholland.comwww.keukenhof.nlwww.hortus.leidenuniv.nlwww.leiden.nlwww.bloemencorso-bollenstreek.nl

www.cultra.nlwww.waterdrinker.nlwww.amsterdam.nlwww.orchidee.nlwww.dehaascallas.nlwww.dummenorange.comwww.evanty.nl

Tijekom provedbe projekta izraditi ćemo modernizirani inovativni kurikulum za zanimanje cvjećar u skladu s europskim standardima kvalitete. Educirati ćemo strukovne nastavnike za uvođenje i provođenje novo izrađenog kurikuluma prema novim ishodima učenja. Obrazovati ćemo učenike prema novim ishodima učenja za stjecanje novih kompetencija prepoznatljivih na europskom tržištu rada.

Po završetku provedbe projekta novi kurikulum za zanimanje cvjećar će nastaviti provoditi škole partneri. Učenici će se obrazovati po novim ishodima učenja za svaku godinu obrazovanja, a strukovni nastavnici partnerskih škola će stjecati kompetencije za uvođenje i primjenu novog kurikuluma kroz cjeloživotno učenje u sklopu seminara za strukovne nastavnike.

Ove aktivnosti će se dijelom financirati iz regionalnih proračuna za obrazovanje Županija osnivača strukovnih škola i iz vlastitih sredstava škola, te Eu fondova na čije će se buduće slične natječaje prijavljivati škole. Prijavitelj i partneri koji će sudjelovati na projektu će po završenim projektnim aktivnostima nastaviti usavršavanje strukovnih nastavnika za stjecanje sektorskih kvalifikacija u svrhu daljnje kvalitetne provedbe novog kurikuluma. Rezultati će se provjeravati i vrednovati prema prethodno usuglašenim skupovima ishoda učenja za svaku razinu znanja učenika radi prepoznavanja i povezivanja razina kvalifikacija u RH s razinama kvalifikacija u drugim zemljama.

Informalnim učenjem (natjecanja, izložbi, smotri) unaprjeđivati će se stečene kompetencije za osobne i profesionalne potrebe strukovnih nastavnika i njihovih učenika. Stečene kompetencije će se ocjenjivati u skladu s unaprijed utvrđenim i prihvaćenim kriterijima i standardima uključujući i izdavanje potvrda.

 

 

 

 

 

 

U Županijskoj palači održana i uvodna konferencija i predstavljanje Flora + projekta lokalnoj zajednici. Kao što vidite to su tri srednje škole koje dolaze iz manjih, ruralnih mjesta, koje su se zajednički našle na projektu koji se svodi na to kako zapravo kroz novi kurikulum dati dodanu vrijednost i strukovnim nastavnicima, a kasnije preko njih i učenicima - istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić.

Kako je rečeno na uvodnoj konferenciji, sadašnji kurikulum ne daje dovoljno stručnih znanja za zanimanje cvjećar, tako da će se kroz ovaj novi kurikulum u sljedećih godinu dana educirati deset nastavnika koji će onda puno kvalitetnije to znanje prenostiti učenicima, budućim cvjećarima.

Ono što je bitno za našu županiju jest da imamo veliki potencijal u cvjećarstvu, međutim imamo mali interes za obrazovanjem u cvjećarstvu pa upravo kroz ovaj projekt imamo jednu dodatnu promociju, promociju cvjećarstva kao najpropulzivnije grane u poljoprivredi, a reći ću čak i najprofitabilnija grana - istaknuo je Kišić i dodao kako bi trebalo što više ulagati u cvjećarstvo, jer je isplativo, a imamo sve predispozicije za razvoj te grane poljoprivrede.

Posljednjih godina je i Srednja škola u Vinici imala manji interes za smjer cvjećarstva, stoga su upravo ovakvi projekti najbolja promocija te grane poljoprivrede - rekao je Kišić.

Ravnateljica škole „Arboretum Opeka“ istaknula je zapažene uspjehe i realizirane projekte škole iz područja floristieke na državnom i međunarodnom nivou.

Aktivnosti koje će se provoditi u projektu, prvotno su vezane uz edukaciju nastavnog kadra.  
- Bilo je normalno za očekivati da naša škola nakon dugog niza uspješnih godina kako je istakla ravnateljica napiše jedan ovakav projekt u potpunosti financiran iz fondova EU, točnije iz Europskog socijalnog fonda. Imat ćemo različite aktivnosti koje su najprije vezane za nastavnike triju škola partnera, koji će kroz četiri strukovne edukacije i jedno stručno putovanje usvajati znanja i vještine iz floristike. Edukatori će biti desetak priznatih domaćih i europskih stručnjaka – istaknula je jedna od autorica projekta Blanka Pazman, nastavnik praktične nastave i stručne prakse u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" Marčan. 

 Kroz projekt izraditi će se modernizirani kurikulum koji će sadržavati nove metode i oblike rada za učenike zanimanja cvjećar, a zatim će educirani nastavnici nova znanja i vještine uz pomoć novog kurikuluma prenositi učenicima cvjećarima. Što se tiče interesa za cvjećarstvo u Varaždinskoj županiji, Pazman ističe kako on postoji te da za njih ima i posla.

Tijekom godine upisuje se 10 do 15 učenika za zanimanje cvjećar, što je dovoljno za prilike Varaždinske županije i oni se nakon završetka školovanja mogu zaposliti, s time da moraju biti kvalitetni - istaknula je Pazman