U okviru projekta „Inovativni kurikulum „Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+“ završeni su sastanci stručnog tima, njih ukupno 8, te je u suradnji sa vanjskim stručnjakom za kurikulum izrađen novi, inovativni kurikulum sa definiranim ishodima učenja za svaku godinu obrazovanja. Osim sastanaka, održane su i četiri trodnevne edukacije za 10 strukovnih nastavnika koji su uključeni u projekt, a za usvojena znanja i vještine uručeni su im certifikati. Nakon navedenih aktivnosti realizirano je studijsko putovanje u Nizozemsku za sve strukovne nastavnike i članove projektnog tima, koji su tom prilikom aktivno sudjelovali na prezentacijama novih sorti i varijeteta cvijeća, te njihovoj primjeni u cvjetnom dizajnu sa novim tehnikama aranžiranja.

Za projekt „Inovativni kurikulum „Cvjećara““ u skladu s europskim standardima kvalitete“ FLORA+ odobreno je stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.. Ukupna vrijednost projekta kojega je Agencija za razvoj Varaždinske županije - AZRA počela provoditi od 20. svibnja 2015. bila je 1.649.762,12 kuna, a projekt je trajao 12 mjeseci. Nositelj projekta je Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana, dok su partnerske škole bile SŠ Petrinja i SŠ Bedekovčina.

Glavni cilj projekta bio je potaknuti uvođenje novih, inovativnih sadržaja i metoda rada temeljenih na ishodima učenja u praktičnoj nastavi i stručnoj praksi  za zanimanje Cvjećar u skladu s europskim mehanizmima osiguranja  kvalitete. Specifični ciljevi su poboljšati kompetencije strukovnih nastavnika koji provode praktičnu nastavu i stručnu praksu u zanimanju Cvjećar i tako kompetentni moći će uvoditi inovativne, nove sadržaje i metode rada te time unaprijediti kvalitetu obrazovanja učenika cvjećara i povećati njihove kompetencije za europsko tržište rada.

Završna konferencija projekta održana je u Starom gradu Varaždin, kojoj je nazočio i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, koji je pritom istaknuo kako će novi obrazovni kurikulum dati dodatne mogućnosti cvjećarstvu, kao i nove načine upravljanja cvjećarskim proizvodima. – Učenicima ćemo zahvaljujući ovom projektu moći ponuditi konkretne primjere kako se baviti cvjećarstvom, a osim toga o kvaliteti projekta govori i činjenica da se kroz projekt surađivalo s Nizozemcima koji su vodeća nacija kada pričamo o cvjećarskoj proizvodnji, naglasio je dožupan Kišić te dodao da cvjećarstvo može biti jedna od najprofitabilnijih grana u poljoprivredi dokazuje okolica Ludbrega, gdje je cvjećarstvo najrazvijenije.

U okviru projekta „Inovativni kurikulum „Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+“ održana je dana 12.studenog 2015. treća konferencija za medije u prostorijama Srednja škole Petrinja. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici projektnih partnera, ravnatelji srednjih škola “Arboretum Opeka“, Bedekovčina i Petrinja, nastavnici, predstavnici gospodarstva – cvjećare te ostali koji sudjeluju na projektu. Projekt je predstavila voditeljica projekta Livija Faić iz AZRA-e te informirala o dosad odrađenim aktivnostima, kao i planovima za naredno razdoblje. U sklopu projekta do sada su održana 4 sastanka projektnog tima, 5 sastanaka stručnog tima i 1 edukacija stručnih nastavnika na kojoj su bili prisutni edukatori iz Eric Panneborg iz Nizozemske i dr. Sabina Šegula iz Slovenije. Druga edukacija stručnih nastavnika planirana je idući tjedna u prostorijama Srednje škole Petrinja, a edukator će biti Lucas Jansen iz Nizozemske.

Naime, projekt „Inovativni kurikulum „Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete“ FLORA+ odobren je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekta je 1.649.762,12 kuna bespovratnih sredstava.  Projekt se počinje provoditi od 20.05.2015. u trajanju 12 mjeseci. Nositelj projekta je SŠ „Arboretum Opeka“ iz Marčana, a partnerske škole su SŠ Petrinja i SŠ Bedekovčina.

Glavni cilj projekta je potaknuti uvođenje novih, inovativnih sadržaja i metoda rada temeljenih na ishodima učenja u praktičnoj nastavi i stručnoj praksi  za zanimanje cvjećar u skladu s europskim mehanizmima osiguranja  kvalitete. Specifični ciljevi su poboljšati kompetencije strukovnih nastavnika koji provode praktičnu nastavu i stručnu praksu u zanimanju cvjećar i tako kompetentni  moći će uvoditi  inovativne, nove sadržaje i metode rada  i time unaprijediti kvalitetu obrazovanja učenika cvjećara i povećati njihove kompetencije za europsko tržište rada.

Konferencija o napretku provedbe projekta "Inovativni kurikulum "Cvjećara" u skladu s europskim standardima kvalitete" održana je u prostorijama partnerske škole iz Bedekovčine u petak 2. listopada 2015. u 14,00.

Konferenciji su prisustvovali ravnateljica SŠ "Arboretum Opeka" iz Marčana nositelja projekta s nastavnicima koji sudjeluju na projektu, predstavnici škole partnera iz Petrinje, gradonačelnik grada Bedekovčine, pročelnik za školstvo Krapinsko zagorske županije i ravnatelj škole Bedekovčina sa nastavnicima i suradnicima.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj gosp. Radman i istaknuo važnost  dugogodišnje suradnje s vodećim partnerom, te značaj ovog projekta za školu koja tek nekoliko godina obrazuje učenike za zanimanje Cvjećar.

Projekt je predstavila voditeljica projekta gđa Faić. O važnosti struke, stalnom usavršavanju i upotrebni novih inovativnih sadržaja i metoda rada, povezanosti sa tržištem rada i transferu usvojenog znanja govorila je Blanka Pazman iz SŠ "Arboretum opeka".

 

U Županijskoj palači održana i uvodna konferencija i predstavljanje Flora + projekta lokalnoj zajednici. Kao što vidite to su tri srednje škole koje dolaze iz manjih, ruralnih mjesta, koje su se zajednički našle na projektu koji se svodi na to kako zapravo kroz novi kurikulum dati dodanu vrijednost i strukovnim nastavnicima, a kasnije preko njih i učenicima - istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić.

Kako je rečeno na uvodnoj konferenciji, sadašnji kurikulum ne daje dovoljno stručnih znanja za zanimanje cvjećar, tako da će se kroz ovaj novi kurikulum u sljedećih godinu dana educirati deset nastavnika koji će onda puno kvalitetnije to znanje prenostiti učenicima, budućim cvjećarima.

Ono što je bitno za našu županiju jest da imamo veliki potencijal u cvjećarstvu, međutim imamo mali interes za obrazovanjem u cvjećarstvu pa upravo kroz ovaj projekt imamo jednu dodatnu promociju, promociju cvjećarstva kao najpropulzivnije grane u poljoprivredi, a reći ću čak i najprofitabilnija grana - istaknuo je Kišić i dodao kako bi trebalo što više ulagati u cvjećarstvo, jer je isplativo, a imamo sve predispozicije za razvoj te grane poljoprivrede.

Posljednjih godina je i Srednja škola u Vinici imala manji interes za smjer cvjećarstva, stoga su upravo ovakvi projekti najbolja promocija te grane poljoprivrede - rekao je Kišić.

Ravnateljica škole „Arboretum Opeka“ istaknula je zapažene uspjehe i realizirane projekte škole iz područja floristieke na državnom i međunarodnom nivou.

Aktivnosti koje će se provoditi u projektu, prvotno su vezane uz edukaciju nastavnog kadra.  
- Bilo je normalno za očekivati da naša škola nakon dugog niza uspješnih godina kako je istakla ravnateljica napiše jedan ovakav projekt u potpunosti financiran iz fondova EU, točnije iz Europskog socijalnog fonda. Imat ćemo različite aktivnosti koje su najprije vezane za nastavnike triju škola partnera, koji će kroz četiri strukovne edukacije i jedno stručno putovanje usvajati znanja i vještine iz floristike. Edukatori će biti desetak priznatih domaćih i europskih stručnjaka – istaknula je jedna od autorica projekta Blanka Pazman, nastavnik praktične nastave i stručne prakse u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" Marčan. 

 Kroz projekt izraditi će se modernizirani kurikulum koji će sadržavati nove metode i oblike rada za učenike zanimanja cvjećar, a zatim će educirani nastavnici nova znanja i vještine uz pomoć novog kurikuluma prenositi učenicima cvjećarima. Što se tiče interesa za cvjećarstvo u Varaždinskoj županiji, Pazman ističe kako on postoji te da za njih ima i posla.

Tijekom godine upisuje se 10 do 15 učenika za zanimanje cvjećar, što je dovoljno za prilike Varaždinske županije i oni se nakon završetka školovanja mogu zaposliti, s time da moraju biti kvalitetni - istaknula je Pazman